Rusya: Dünyanın düzenini ABD yıktı (13 Eylül)

Başlatan bozadi, 13 Eylül 2016, 14:13:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 0 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gerçek tosun paşa

Şu mektup gerçekten çok etkileyici ama gerçek mi diye ufak bir arama yaptım ve şöyle bir sitede içeriği buldum

https://murrayhunter.substack.com/p/vladimir-putins-letter-to-the-world

Büyük haber sitelerinde yer verilmemiş ama elbette buna şaşırmadım. Bu içerik doğru mu kesin olarak emin değilim bakacağım..

Tgur

CIA nın Nazizmi insafsızca ve yeni emperyalist özelliklerle uygulayan olduğunu bilince bu haber yabancı gelmiyor..
Teşekkürler..

Dionysos

Alıntı yapılan: gerçek tosun paşa - 27 Aralık 2023, 00:43:40 Şu mektup gerçekten çok etkileyici ama gerçek mi diye ufak bir arama yaptım ve şöyle bir sitede içeriği buldum

https://murrayhunter.substack.com/p/vladimir-putins-letter-to-the-world

Büyük haber sitelerinde yer verilmemiş ama elbette buna şaşırmadım. Bu içerik doğru mu kesin olarak emin değilim bakacağım..

Açıkçası sunulan twitter gönderisine okuyucular hiç bir kaynakta bulunmadığına dair bağlam eklemiş. Bu gönderi kaynağın kendi gibi gözüküyor. Gönderide sadece bir tiktok fan sayfası adreslemesi var. Açıkçası İngilizce bilmediğim için bağlandığı videoyu da kontrol etmedim. Yani bu satırlar Putin'e ait olmayabilir.
Sağlıcakla kalın, keyifli forumlar

https://masmaviningolgesi.blogspot.com

Dionysos

Alıntı YapYeni Yıl geldi ve tahminlerde bulunmanın zamanı geldi.  Bundan daha anlamsız ve umutsuz bir şey olamaz. 

 İşte şimdi 2024 yılı için yeni bir dizi tahmin geliyor (ve bunlar Saxo Bank'ın gösterişli fikirleri değil):

 1. AB ülkeleri, ABD ve Kanada'nın askeri-endüstriyel kompleksinin millileştirilmesi ve tüm savunma üretiminin, askeri kapasitesini desteklemek için rahatsız olan Kiev rejimine bağışlanması. .  Ukrayna'ya Batılı devletler tarafından sağlanan 25,5 trilyon ABD doları tutarında (PPP ile ABD GSYİH'sına karşılık gelen) kredi sağlanması.  Hunter Biden'ın da katılımıyla bu kredinin iktidardaki Kiev rejimi tarafından bir günde zimmete geçirilmesi.

 2. Joe Biden'ın, konuşmanın ortasında sahneyi dikkatsizce terk etmesi ve ABD Başkanı'nın kulislerde devam etmemesi ve yardımcılarının onun hiçbir yerde görülmediğini bildirmesi nedeniyle uluslararası arananlar listesine alınması.

 3. Donald Trump'ın, kendisine yöneltilen tüm suçlamalar nedeniyle 99 yıl hapis cezasına çarptırılması ve Amerika'nın tüm eyaletlerinde başkanlık seçimlerine katılımın yasaklanması.  Kulislerde kaybolan Biden'ın yerine onu yeni ABD başkanı seçmek.

 4. ABD askeri üslerinde saklanan uzaylı mumyaların uğursuz kitlesel yeniden canlanması, ABD siyasetine girmeleri ve daha sonra uzaylıların ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'ndeki sandalyelerin yarısından fazlasını kazanması.

 5. Godzilla Japonya'da iktidarı ele geçirdi ve 天皇 (Japonya İmparatoru) ゴジラ I (Godzilla I) ilan edildi.  Reptiloid Hanedanı Japonya'yı yönetmeye başlar.

 Yani Yeni Yıl bize oldukça ilginç şeyler getirmek üzere.  Dört gözle bekliyorum!

Dmitry Medvedev

https://twitter.com/MedvedevRussiaE/status/1742195833691361618

Mizah yeteneği varsa bunlar bh dürtüleridir değil mi Dimitri
Sağlıcakla kalın, keyifli forumlar

https://masmaviningolgesi.blogspot.com

Dionysos

Texas Vali Yard. Dan Patrick-

"Biden'ı Teksas'ta kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya gelmemesi konusunda uyarıyoruz ve onu yoldan çekilmeye ve eyaletteki kolluk kuvvetlerinin işlerini yapmasına izin vermeye çağırıyoruz."

https://twitter.com/gazetta_rf/status/1750895935096299686

Teksas Halk Cumhuriyeti'nin kurulması giderek daha gerçekçi hale geliyor; 2022'nin sonunda şakacı bir tahminde yazdığım bir şey. Amerikan Yönetimi, ABD'nin en büyük eyaletlerinden birinde ortaya çıkan göç kriziyle baş etme konusundaki acizliğini gösteriyor. Valisi, Beyaz Saray'ın ve bunak ihtiyar Biden'ın ne düşündüğüne zerre kadar aldırış etmeyi bıraktı ve dikenli telleri onarmaya başladı. Gerçekten de güney sınırını kontrolsüz bir şekilde geçen göçmen akışına karşı savunma yaparken her şey işe yarayacaktır. Bu, ABD hegemonyasının zayıflamasının bir başka canlı örneğidir; içeriden gerçekleşen bir süreçtir ve Amerikalıların kendi eylemlerinin sonucudur. Kiev'deki neonazileri büyük bir hevesle destekleyen ve görünüşte diğer her şeye karşı kör olan resmi Washington, iç politika konularında tamamen aciz olduğunu kanıtladı. Bu yetkililer, eylemsizlikleriyle Teksas halkını, şu anda bile ayrılık üzerinde kafa yoran insanları duvara sürükleyebilir. Tarihte bazı devletlerin Birlikten ayrılıp Konfederasyon kurmaya çalıştığı bilinen durumlar vardır. Sonuç binlerce insanın hayatına mal olan kanlı iç savaş oldu. Her iki durumda da Amerika çözülemez bir anayasal krizle karşı karşıya kalabilir ve uzun süre yeni, muhtemelen daha da yıkıcı bir sivil çatışmanın uçurumuna düşebilir. Ve Batı dünyası nefesini tutarak Amerika'nın karmaşasına korkuyla bakıyor olacak. Neyse bu onların sorunu. Ve ABD'nin sorunları dünyanın istikrarı için büyük risklerle dolu olsa da, dünyanın geri kalanı patlamış mısırını çıtırdayarak Büyük Kaybedenlerin kötü hastalığının saldırısını -kötü niyetle- izliyor.

https://twitter.com/MedvedevRussiaE/status/1750903424789447012

https://hvodinali.wordpress.com/2022/12/27/medvedevin-2023-kehanetleri-ab-dagilacak-abdde-ic-savas-cikacak/
Sağlıcakla kalın, keyifli forumlar

https://masmaviningolgesi.blogspot.com

gerçek tosun paşa

#65
https://twitter.com/odatv/status/1751972464450576776

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini kabul mektubunu Pentagon'a teslim etmesi ve ardından 40 adet son teknoloji f-16 ve 80 adet modernizasyonu yapılmamış eski tip f-16'nın güncelleme (modernizasyon) parçalarının teslimi konusunda onay çıkması.

Putin seçimlerde aday olacağını bugün resmi olarak açıkladı. Elbette bu zaten beklenen bir durum olduğu için büyük bir haber niteliğine sahip değil. Fakat dünyada yaşanan tüm bu gelişmeler ve ülkenin dış ilişkilerde attığı adımlardan sonra Putin ile yapılacak görüşmenin ardından siyasi gündeme özellikle dikkat etmekte fayda var...

Özellikle ABD'de yaklaşan seçim süreci Biden'ın suyunun giderek kaynaması, D.Trump'ın bastırması ve üzerine yaşanan Texas'ın başını çektiği eyaletler problemiyle birlikte bakınca Türkiye'nin elinde de önemli kozlar olabilir/elde edilebilir. Başta İsveç NATO konusuna biraz tepkili yaklaşsam bile bu "onaylama" dış ilişkilerin stratejisi açısından önemli olabilir.

bozadi


bozadi

Üstte alıntıladığım kanalın/şahsın Çin konusundaki görüşleri tartışılır ama genel global durum anlamında oldukça isabetli ve cesur bir tavrı var diye düşünüyorum. Youtube'da rastlanması (izin verilmesi) zor bir tavır.

bozadi


Rusya hakkındaki kara propagandalara karşı panzehir yazarlardan biri:

https://www.dikgazete.com/yazar/erhan-altiparmak-183.html


bozadi


İsrail'de her 20 kişiden biri ülkeden kaçıyor | ULUSAL HABER
https://www.youtube.com/watch?v=-1QoW0smkpU

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan Türkiye mesajı | ULUSAL HABER
https://www.youtube.com/watch?v=B_MV2QHiNuU


bozadi

#70
Erdoğan son zamanlarda Hizbullah ile İsrail arasında giderek tırmanan savaş görüntüsü karşısında Lübnan cumhurbaşkanını arayarak destek mesajı vermiş. Ayrıca Esad'la da PKK'ya karşı işbirliği bağlamında olumlu bazı gelişmeler var gibi görünüyor. Irak'la da bu konuda benzer bazı olumlu gelişmeler olduğu haberleri vardı bir süre önce. Bunlar sevindirici gelişmeler.

Erdoğan son dönemde Arap/Müslüman coğrafyanın Filistin meselesindeki (onbinlerce sivilin göstere göstere katledilmesi karşısındaki) tutumunu görünce, Şii unsurların operasyonlarına daha sempatik yaklaşmaya başladı sanırım. Husilerin son dönemde Kızıldeniz'deki faaliyetleri de önemli bir etki oldu muhtemelen. Irak'ta da benzer unsurlar var.

Hizbullah'ın da, Husilerin de, Irak'taki yarı-resmi Şii askeri unsurların da İran'dan destek gördüğü, hatta İran'ın emirleri doğrultusunda hareket ettikleri çok dile getiriliyor olsa da, ben bu durumun derecesinden çok emin olamıyorum. Ama bu saydığım unsurların İran'dan biraz daha "temiz" oynadıklarını düşünüyorum. İran devlet yönetiminde İsrail'le "danışıklı dövüş" anlamında bazı kirli durumlar olduğu ifade edilmişti. Bu hastalık İran devletinin "tamamen üçkağıtçı" olduğu anlamına gelmiyor bence ama şu veya bu düzeyde bir yozlaşmışlık durumu var gibi görünüyor. Umarım önümüzdeki süreçte bunu aşarlar. Hizbullah'ta aynı hastalık ne ölçüde mevcut bilmiyorum, az da olsa var muhtemelen ama Hizbullah'ın bu anlamda biraz daha dürüst olduğunu tahmin ediyorum. Daha düşük bir güce sahip görünen Husilerin ise en temiz unsurlardan biri olduğunu tahmin ediyorum haberlerden edindiğim izlenimlere göre.

Filistin'deki son durumlar, Türkiye'nin İran, Suriye, Lübnan, Irak ve Yemen'le arasındaki ilişkilerde dayanışma artışını teşvik ediyor gibi görünüyor.

Bu gelişmelerde Rusya'nın da çok büyük bir etkisinin olduğunu düşünüyorum. Rusya ABD'ye ve bütün yandaşlarına meydan okuyup onların tüm şeytani faaliyetlerine rağmen geri adım atmıyor ve ilerleyişini sürdürüyor. Bu durum ABD'nin "yenilmezliği" balonunun patlatılmasına yardımcı oluyor ve Netanyahu'nun veya temsil ettiği grubun son dönemde çıldırmasının doğrudan veya dolaylı nedenlerinden biri de bu muhtemelen. Ve tabi Türkiye'nin NATO üyesi olmasına rağmen ve Rusya'yla geçmişinde bir sürü ihtilaf olmasına rağmen "Putin Rusya'sına" düşmanlık etme baskılarına boyun eğmiyor olması da yine hem ABD'yi hem İsrail'i çıldırtan durumlardan biri.

Bence Rusya'nın bölgede ve dünya genelinde ABD ve unsurları karşısında güçlü duruşunun ve ilerleyişinin sağladığı moral, son dönemde ABD ve İsrail'in hegemonyasından azımsanamayacak ölçüde bağımsızlaşmamızda büyük bir ol oynadı. AKP-MHP iktidarının bu konuda iyi iş çıkardığını düşünüyorum.



Dionysos

NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna'daki savaşa doğrudan zaten katılmadı mı?


Alıntı YapGerçek şu ki, Ukrayna ordusu Batı üretiminin modern yüksek hassasiyetli uzun menzilli sistemleriyle vuramaz.  Bu yalnızca Ukrayna'nın sahip olmadığı uydu verilerinin kullanılmasıyla mümkündür - bu yalnızca Avrupa Birliği'nin veya ABD'nin uydularından, genel olarak NATO uydularından gelen verilerdir. Bu, NATO ülkelerinin doğrudan bir askeri çatışmaya dahil olup olmadığına karar vermekle ilgilidir.

Bu, NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelecektir. Ve eğer durum böyleyse, o zaman bu çatışmanın özündeki değişimi akılda tutarak, bize yönelik yaratılacak tehditlere göre uygun kararlar alacağız."

ve ney mesela? İleri giderse uyduları mı sarsardınız?


https://x.com/RealPepeEscobar/status/1834286912044957958
Sağlıcakla kalın, keyifli forumlar

https://masmaviningolgesi.blogspot.com

Dionysos

#72
Alıntı Yap"Tek bir hedef olabilir: ABD'nin çöküşü/yenilişi. Ya da - en azından - SSCB ve Varşova Paktı'nın varlığı sırasında olduğu gibi, Amerika'ya karşı tam teşekküllü bir denge unsurunun yaratılması.

Burada yeni bir denge için olasılıklar şimdiden görülebilir: SCO, BRICS, diğer bölgesel birlikler ve Küresel Güney ülkeleriyle ilişkilerin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesi.

Sonuçta, böyle bir güç dengesine alternatif, insanlığın tamamen yok olmasına kadar toplam savaştır.

Günümüz koşullarında dengesi olmayan bir dünya on yıl bile dayanamaz. Batı bu basit gerçeğin farkına varmazsa, bu herkesin sonu olacaktır. Ve bu, bazılarının ölümünün diğerlerinin zaferi anlamına geleceği bir durum değildir..."

Medvedev

Avrupa tarihinden şöyle bir hikaye hatırlıyorum. Savaşçı bir topluluk ve lider yıllarca savaşır, herkese boyun eğdirir ve en sonunda bir gün yenilir. Sonuçta kendisini yenenlerin tanrısının (kendi tanrısından) üstünlüğüne kanaat getirip onların tanrısına boyun eğer.

Rusların tanrıları çalışıyorsa şöyle olacak. 2 yıldır metinleri x merkezden yazılıp-yayılan, boş gevezelik ve lak lak üreten sahte basınlarının takipçileri tüm bu geveleme ve kendilerince de tekrarlanan gak gakla (ve Rusların tanrısıyla) yüzleşecek

https://x.com/DD_Geopolitics/status/1848309951212446129




Sağlıcakla kalın, keyifli forumlar

https://masmaviningolgesi.blogspot.com

Dionysos

Putin'den füzelere yanıt: Çatışma küresel nitelik kazandı



Rusya televizyonları yayınlarını keserek ve hiçbir duyuruda bulunmadan Putin'in açıklamasını girdiler. Açıklama televizyon yayınından bir süre sonra Kremlin internet sitesinde de yayınlandı.
Açıklamanın tam çevirisi:

* * *

"Daima bir cevap olacak"

Rusya Federasyonu silahlı kuvvetler personelini, ülkemizin yurttaşlarını, bütün dünyadaki dostlarımızı, keza Rusya'yı stratejik  bozguna uğratma fırsatıyla ilgili hayaller besleyenleri, bugün özel askeri harekat bölgesinde meydana gelen, topraklarımızda batı yapımı uzun menzilli silahlar kullanılmasından sonraki olaylar hakkında bilgilendirmek istiyorum.

Ukrayna'da batı tarafından provoke edilen çatışmayı tırmandırma siyasetine devam eden ABD ve onun NATO'daki müttefikleri daha önce, Rusya Federasyonu topraklarına karşı uzun menzilli yüksek hassasiyetli silah sistemlerini kullanma izni vermediklerini açıklamışlardı. Uzmanlar şunu iyi biliyorlar ve Rusya tarafı da devamlı surette vurguladı: bu silahları üreten ülkelerin askeri uzmanlarının doğrudan dahli olmaksızın benzer silahların kullanılması mümkün değildir.

19 Kasım günü ABD yapımı altı taktik ATACMS füzesiyle, ve 21 Kasım günü Büyük Britanya yapımı Storm Shadow ve ABD yapımı HIMARS sistemleriyle Rusya Federasyonu topraklarında, Bryansk ve Kursk oblastlerindeki askeri tesislere kombine bir füze saldırısı gerçekleştirildi. Bu andan itibaren, daha önce devamlı surette vurguladığımız gibi, Ukrayna'da batı tarafından provoke edilen bölgesel çatışma küresel bir niteliğin unsurlarını kazandı. Hava savunma sistemlerimiz bu saldırıları püskürttü. Neticede, düşmanın belli ki önüne koymuş olduğu hedeflere ulaşılamadı.

Bryansk oblastinde ATACMS füzelerinin parçalarının düşmesiyle çıkan yangın söndürüldü, kurban ve ciddi bir hasar yok. Kursk oblastinde saldırı, "Kuzey" ordu grubumuzun komuta noktalarından birine karşı yapıldı. Saldırı ve hava savunma muharebesi sonucunda ne yazık ki tesisin dış güvenlik birimleri personelinden zarar görenler, ölenler ve yaralananlar var. Yönetim noktasının komuta ve operasyon personeli zarar görmedi ve kıtalarımızın Kursk oblastindeki düşman birliklerini yok etme ve söküp atmaya yönelik faaliyetleri normal bir şekilde devam ediyor.

Bir kez daha özellikle vurgulamak istiyorum: düşmanın bu tür silahları kullanması özel askeri harekat bölgesinde askeri eylemlerin gidişatına etkide bulunamaz. Kıtalarımız bütün askeri temas hattı boyunca taarruza başarıyla devam ediyor. Önümüze koyduğumuz bütün görevler yerine getirilecektir.

Rusya silahlı kuvvetleri Amerikan ve Britanya uzun menzilli silahlarının kullanılmasına cevap olarak 21 Kasım'da Ukrayna'nın savunma sanayisi tesislerinden birini kombine bir saldırıyla vurmuştur. Askeri şartlarda, Rusya'nın orta menzilli yeni füze sistemlerinden biri, mevcut durumda nükleer olmayan hipersonik konfigürasyonda bir füze de denenmiştir. Füze uzmanlarımız bunun adını Oreşnik koydular. Deneme başarıyla tamamlandı, fırlatma hedefine ulaşıldı. Ukrayna topraklarında Dinyepropetrovsk şehrindeki büyük ve daha Sovyetler Birliği zamanından beri bilinen sanayi komplekslerinden bugün de füze ve diğer silahların üretimini yapan biri vuruldu.

Kısa ve orta menzilli füzeler tarafımızdan ABD'nin orta ve kısa menzilli füze üretimi ve Avrupa'ya ve Asya-Pasifik bölgesine konuşlandırma planlarına karşı cevabi tedbir olarak geliştirilmektedir. ABD'nin orta ve kısa menzilli füzelerin tasfiyesi anlaşmasını uydurma bir bahaneyle tek taraflı olarak yıkmakla hata ettiği kanısındayız. Bugünse ABD bu araçları sadece üretmekle kalmıyor, görüyoruz ki, kıtalarının eğitim faaliyetleri sırasında gelecek vaat eden füze sistemlerinin dünyanın muhtelif bölgelerine ve bu kapsamda Avrupa'ya da konuşlandırılması meseleleri üzerine çalıştılar. Dahası, tatbikatlar sırasında da bunların kullanılmasına yönelik eğitim veriyorlar.

Rusya'nın orta ve kısa menzilli füzeleri, bu türden Amerikan silahları dünyanın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkıncaya kadar konuşlandırmama yükümlülüğünü gönüllü ve tek taraflı olarak üstlendiğini hatırlatırım.

Tekrar ediyorum: Oreşnik füze sisteminin muharebe şartlarında denenmesi, tarafımızdan, NATO ülkelerinin Rusya'ya karşı saldırgan eylemlerine cevap olarak gerçekleştiriliyor. Orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılmasına devam edilip edilmeyeceği meselesine tarafımızdan ABD ve uydularının eylemlerine bağlı olarak karar verilecektir. Modern füze komplekslerimizin denenmesine devam edilmesi sırasında yok edilecek hedefler tarafımızdan Rusya Federasyonu'nun güvenliğine yönelik tehditler dikkate alınarak belirlenecektir. Silahlarımızı, kendi  silahlarının bizim tesislerimize karşı kullanılmasına izin veren ülkelerin askeri hedeflerine karşı kullanma hakkımız olduğu kanısındayız; saldırgan eylemlerin devam etmesi durumunda da kararlı ve simetrik bir şekilde cevap vereceğiz. Rusya'ya karşı kendi muhariplerini kullanma planları kuran ülkelerin yönetici elitlerine bu hususta ciddiyetle düşünmelerini tavsiye ediyorum.

Elbette, Ukrayna topraklarında zaruret halinde ve cevabi tedbir olarak Oreşnik gibi sistemlerle vurulacak hedefleri seçerken orada bulunan sivillere tehlikeli bölgeleri terk etmelerini önerecek ve dost devletlerin yurttaşlarından da bunu rica edeceğiz. Bunu insani mülahazalarla yapacağız: açıkça, kamuoyu önünde, bu istihbaratı alacak düşman tarafından girişilecek karşı tedbirlerden endişe etmeden.

Neden endişe etmeden? Çünkü bu tür silahlara karşı koyacak vasıtalar günümüzde mevcut bulunmuyor. Füzeler hedeflere 10 Mach, saniyede 2,5-3 kilometre hızla saldırıyor. Dünyada mevcut modern hava savunma sistemleri ve Amerikalıların yaptığı Avrupa'daki füzesavar sistemleri bu tür füzeleri yakalayamaz, bu mümkün değil.

Bir kez daha vurguluyorum: uluslararası güvenlik sistemini yıkan Rusya değil ABD'dir ve mücadeleye devam ederken kendi hegemonyasına sarılıyor, bütün dünyayı küresel bir çatışmaya itiyorlar. Biz, bütün tartışmalı meseleleri barışçıl vasıtalarla çözmeyi her zaman tercih ettik ve bugün de hazırız, ama hadiselerin her türlü gelişmesine de aynı şekilde hazırız.

Eğer bundan şüphesi olanlar varsa beyhude; daima bir cevap olacak.

https://harici.com.tr/putinden-fuzelere-yanit-catisma-kuresel-nitelik-kazandi/?amp=1
Sağlıcakla kalın, keyifli forumlar

https://masmaviningolgesi.blogspot.com

Dionysos

#74
Alıntı Yapİşte Rusya-ABD ilişkilerinin düzelmesinin iki büyük NATO kaybedeni (losers)

Rusya ve Amerika konuşurken, Türkiye ve İngiltere önem kaybediyor

RT tam olarak losers (duruma göre kaybedenler ya da ezikler) ifadesini seçmiş ve kullanmış gözüküyor

Alıntı YapRiyad'daki Rus-Amerikan görüşmeleri ve eş zamanlı olarak gerçekleşen Erdoğan-Zelenskiy zirvesi. Zamanlama bu görüşmeler arasındaki statü farkını daha da keskinleştirdi. Ankara, Moskova-Washington görüşmelerine ev sahipliği yapmayı umuyordu ancak bunun yerine giderek daha da zor duruma düşen Ukrayna lideriyle görüşmekle yetinmek zorunda kaldı.

Türkiye'nin liderliği yıllardır nüfuzunu korumak için cesur ve iddialı bir dış politikadan yararlandı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yanlış hesap yapmış gibi görünüyor. Belirli bir davranış biçimi sadece belirli koşullar altında işe yarardı ve bu koşullar değiştiğinde, bir ulusun algılanan gücü genellikle gerçek kapasitesine uygun hale gelirdi. Türkiye'nin karşı karşıya olduğu risk çok açık: bir zamanlar NATO ile Küresel Güney arasında ustaca bir dengeleme gibi görünen şey, artık stratejik bir dehadan çok, ilgiyi sürdürmek için umutsuz bir çabaya benziyor.

Türkiye'nin ekonomik sıkıntıları durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Rusya ile ticaret faydalı olsa da Türkiye'nin ekonomisindeki köklü sistemik sorunları telafi etmeye yetmedi. Moskova, Ankara'nın pragmatizmini ve etkileşim kurma isteğini takdir ediyor ancak konu uzun vadeli stratejik ortaklıklara geldiğinde Rusya'nın daha zengin ve istikrarlı seçenekleri var. İngiltere de benzer bir ikilemle karşı karşıya Londra da kendini bir yol ayrımında buluyor. Birbiri ardına gelen İngiliz liderler, genellikle diplomatik nezaket sınırlarını zorlayan agresif girişimlerde bulunarak ülkelerinin jeopolitik konumunu güçlendirmeye çalıştılar. Ancak Britanya dünya sahnesinde bağımsız hareket edebilecek askeri ve siyasi güce sahip değil ve ekonomisi de kırılgan bir durumda.

https://www.rt.com/news/613347-nato-losers-russia-us-relations/
Sağlıcakla kalın, keyifli forumlar

https://masmaviningolgesi.blogspot.com