Iraklı Şii Liderden Türk İşçileri Kaçıranlara Sert Tepki (12 Eylül)

Başlatan bozadi, 12 Eylül 2015, 22:14:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bozadi

12 Eylül 2015

Iraklı Şii Liderden Türk İşçilerin Arkasındaki Pankarta Sert Tepki


Irak'ta Şii Sadr hareketinin lideri Mukteda Sadr, Bağdat'ta kaçırılan 18 Türk işçinin arkasına yazılan "Emret Ya Hüseyin" yazısına sert tepki gösterdi.




Irak'ta Şii Sadr hareketinin lideri Mukteda Sadr, Bağdat'ta 18 Türk işçinin kaçırılmasını sert bir dille eleştirdi. Teröristlerce kaçırılan Türk işçilerle çekilen videoda işçilerin arkasına yazılan "Emret Ya Hüseyin" anlamına gelen "Lebbeyk Ya Huseyn" yazısına "Hüseyin sizin IŞİD türü eylem ve davranışlarınızdan berîdir." sözleriyle tepkisini gösterdi.

"HÜSEYİN IŞİDVARİ DAVRANIŞLARINIZDAN BERİDİR"

"Bu alçakça saldırı insaniyet ve İslam'ı sevenler tarafından kabul edilemez." diyen Sadr, eylemcilerinden işçileri serbest bırakmalarını istedi. Dün yayınlanan videoda maskeli adamların arkasında yazan 'Emret ya Hüseyin' yazısına da atıf yapan Sadr, "Hüseyin sizin IŞİD türü eylem ve davranışlarınızdan berîdir." ifadelerini kullandı.





SERBEST BIRAKILMA ÇAĞRISINDA BULUNDU

Hükümet güçlerine, Türk rehinelerin serbest bırakılmasını hemen sağlamaları çağrısında bulunan Sadr, bunun için kendilerinin de hükümetle işbirliği yapacaklarını ifade etti.

"EY CAHİLLER!"

Mukteda Sadr, komşu ülke Türkiye ile bir anlaşmazlık var diye ülkeyi yeniden imar çalışmalarına katılarak hayatını kazanmaya çalışan masum işçilerin kaçırılmasının doğru olmadığını vurguladı. Sadr, kendilerine 'ölüm mangası' diyen gruba "Masum işçileri kaçıracağınıza, öfkenizi işgalciler ve işbirlikçilerine yöneltin ey cahiller!" diye seslendi.



Kaynak: sondakika.com

bozadi

12 Eylül 2015

Ayetullah Sistani, Türk işçilerin serbest bırakılmasını istedi


Irak'ın en etkili dini otoritesi Ayetullah Sistani, Irak'taki Türk işçilerinin kaçırılmasını kınayarak işçilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.





Tasnim News'in Sumeriye televizyonuna dayandırdığı haberine göre Ayetullah Sistani'nin Necef'teki bürosundan bir kaynak, dini merceiyetin işçilerin kaçırılmasına sert tepki gösterdiğini açıkladı.

Basında işçilerin İmam Hüseyin'in takipçileri olduğunu öne süren bir grup tarafından kaçırıldığına dair haberlere dikkat çeken Ayetullah Sistani'nin bürosunun yetkilisi "Altını çizerek vurguluyoruz bu masum kişilere en küçük bir zararın verilmesi gayri ahlakidir. Bu kişilerin bölgede yaşanan olaylar ve sıkıntılar konusunda hiçbir rolü bulunmamaktadır. Biz işçileri kaçıranlardan İslam dinine ve Ehlibeyt mezhebine zarar veren ve seçilmiş hükümeti zayıflatan bu eyleme son vermelerini ve işçileri derhal serbest bırakmalarını istiyoruz. Irak hükümeti ile siyasi gruplardan da ülkedeki güvenlik ve istikrarı tehlikeye düşüren yasadışı eylemlere karşı koymaları için güvenlik güçlerini desteklemesini istiyoruz" dedi.

Ayetullah Sistani'nin kaçırılan Türk işçilerinin serbest bırakılmasına dair çıklaması, dini merceiyetin resmi internet sitesinde de yayımlandı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, kısa bir süre önce yaptığı yazılı açıklamada Bağdat'ta işçilerin kaçırılmasından organize suç örgütlerini sorumlu tutmuş ve işçileri kaçıran bu gruba terör örgütleri kapsamında müdahale edilmesi için gerekli talimatı verdiğini açıklamıştı.

Iraklı Şii milletvekillerinden Casim Muhammed Cafer de konuyla ilgili yaptığı açıklamada 18 Türk işçisinin kaçırılarak Bağdat'ın Sadr semtinde alıkonmasının Irak'a ve Sadr semtine bir hakaret olduğunu belirterek "Çünkü onlar Sadr semtinin misafirleriydi ve onların güvenlikleri korunmalıydı. Irak güvenlik güçleri ve Sadr semtinin gençleri kaçırılan Türk işçilerin evlerine dönmesi için ellerinden gelen her türlü çabayı gösterecektir" dedi.

Bağdat'ta bir spor kompleksi inşaatında çalışan 18 Türk işçisi askeri elbiseler giymiş bir grup tarafından kaçırılmıştı.

İşçilerin inşaatı sürmekte olan alanı işgal eden bir oto galerisinin Türk firmasını inşaattan vazgeçirmek amacıyla kiraladığı bir mafya grubu aracılığıyla kaçırdığı öne sürülmüştü.

Ancak işçileri kaçıran grup dün yayımladığı bir video ile Türkiye'den IŞİD militanlarının Irak'a geçişini durdurmasını, çalıntı petrolü Kürdistan Bölgesi'nden Türkiye'ye nakledilmesini önlemesini ve Suriye'nin Foa ve Keferya beldelerindeki kuşatmanın kaldırılmasını içeren taleplerde bulundu.

Iraklı kaynaklar, işçileri kaçıran organize suç örgütünün Türkiye'nin doğrudan yerine getirmesi mümkün olmayan siyasi talepler ileri sürerek hedef saptırmaya çalıştığını belirtiyor.



Kaynak: ydh.com.tr

bozadi

30 Eylül 2015

Irak'ta kaçırılan Türk işçiler serbest


Irak'ta 28 gün önce kaçırılan Türk işçilerin serbest bırakıldığı bildirildi.




Irak'ta 28 gün önce kaçırılan 16 Türk işçi serbest bırakıldı. ABD 'de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, serbest bırakılan işçilerle telefonda görüştü. Davutoğlu, "Bir süredir Bağdat'ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum. Çok şükür sağlıkları yerinde. En kısa sürede memlekete dönmeleri için tüm hazırlıklar yapılıyor. Bu süre içinde işçilerimiz için yoğun çaba gösteren tüm Iraklı dostlarımıza kalpten teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.

Nurol İnşaat'ın Bağdat'ın Sadr bölgesinde inşa ettiği stadyum kompleksinde çalışan 18 Türk işçi, 2 Eylül'de kaçırılmıştı. Olayın hemen ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Irak'ta kaçırılan Türklerin bir stadyum inşaatında çalışan 14 işçi, 3 mühendis ve bir muhasebeci olduğunu belirterek, "Kaçırılma sırasında şirkette Türk işçilerini diğer ülkelerin vatandaşlarından ayırarak bir seçime tabi tuttuklarını öğrendik" demişti.

SİSTANİ VE SADR ÇAĞRI YAPMIŞTI

Olayın ardından Irak'ın en etkili Şii liderlerinden Ayetullah Ali Sistani ve Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr işçilerin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Sadr'ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Türk işçilerin kaçırılması suçtur. Böyle bir eylem insanlık ve İslami açıdan utanç verici bir davranıştır. Kaçırılma sebebi ne olursa olsun siyasi , mali veya başka bir sebeple her kim tarafından yapılmışsa bizzat kendim, barış ve İslam severler adına, bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verilmişti.

'İYİ BAKTILAR, İYİYİZ'

16 Eylül'de 18 işçiden ikisi serbest bırakılmış ve 17 Eylül'de İstanbul'a gelmişlerdi. Yurda getirilen işçilerden Yılmaz gazetecilere, "İyi baktılar, iyiyiz. Diğer arkadaşlarımızın kurtarılmasını istiyoruz. Diğer arkadaşların sağlıkları çok iyi. Çok iyi davrandılar. Kurtulmaları için dua ediyoruz" açıklamasında bulunmuştu. Yılmaz, neden kaçırıldıklarına ilişkin bilgilerinin olmadığını söyleyerek, "O konuda herhangi bir açıklama yapmadılar" demişti.

Bu hafta başına ise işçileri kaçıran örgüt, sosyal medyada bir görüntü yayınlayarak, 16 işçinin serbest bırakıldığını iddia etmişti.


Kaynak: radikal.com.tr